• 15 Ocak 2018, Pazartesi 14:28
Kadir Keskin

Kadir Keskin

"GÜZELLERİNİZ SOLMASIN, ÇAMLARINIZ KURUMASIN!"

 "GÜZELLERİNİZ SOLMASIN, ÇAMLARINIZ KURUMASIN!"

 

Doğu seferinde Mısır’da Akka kalesini savunan İhtiyar Cezzar  Ahmet Paşa’ya  mağlup olarak Fransa’ya dönen Napolyon, yenilgisinin sebeplerini araştırır ve şu değerlendirmeyi yapar: “Osmanlı’yı büyük yapan iki önemli meziyet vardır. BİRİ KADININ İFFETLİ OLMASI, diğeri de ERKEĞİNİN DÜRÜST VE CESUR OLMASIDIR.”

İslam âlemini bugünkü hala getiren meşhur İngiliz siyaseti ve İngiliz siyasetinin en etkili ajanlarından Lawrens’tir. Lawrens’in İslam dünyası ile ilgili çalışmaları, görüş ve tekliflerini bildirmek üzere Londra’ya çağrılır. Avrupa ülkelerinin yetkilileri de oradadır. O yetkililerden birinin Papaz kızı olan eşi  Lawrens’in bu çalışmalarını hayranlıkla dinledikten sonra ona  aşık olur ve onunla birlikte olmak ister. Beklemediği retle karşılaşan yetkilinin  eşi:” Siz yıllarca çölde kaldınız. Ayna olmadığı için herhalde kendi yüzünüzün güzelliğini göremediniz. Güzelliğinizin farkında   mısınız?” der

Lawrens Lavobadaki aynaya  doğru gider, aynaya dikkatle baktıktan sonra  gelir ve kadına döner şöyle der: “ Doğru söylüyorsun. Yıllarca aynaya bakmadım. Ancak bir gün çölde kıl çadırımda bana hizmet eden Arap kadınıyla yalnız kaldığımızda ona “ Sen beni güzel buluyor musun?” demiştim. Arap kadın bana doğru döndü, yüzüme dikkatle baktıktan sonra  “ Kuru bir kafaya takılmış iki mavi cam parçası görüyorum”dedi.

Batılı diplomatın hanımının gözünde güzel görülen ve ihanet edilmeye değer  bulunan bu adam, çölde yaşayan Müslüman bir hanımefendinin gözünde benzi  sarı-kuru  bir kafaya  takılmış mavi can parçası  gözler olarak görülüyor.

Selçuklu Sultanı Alaattin  Keykubat,  Taşkent’in Pirlerkondu köyüne  yolu düşer.    Yorgun ve terli olarak köye yakın çeşmenin başına vardığında dağ çiçekleri kadar temiz bir köylü kızının seneklerine( çamdan yapılmış su kabı) su doldururken görür  ve köylü kızından su ister. Kız, bir tas suyu doldurur,  hemen çeşme başında bulunan çam pürüsünden birkaç tane kopararak su tasının içine atar  ve tanımadığı  sultana verir. Sultan, su tasının içinde çam  pürüleri olduğu için suyu döker ve tası kıza verir. Kız yeniden buz gibi suyu tasa doldurur, kopardığı çam pürülerini tekrar su tasının içine atarak, bilmediği yabancıya ( sultana) sunar. Sultan bunun sebebini sorduğunda  “Beğ, siz yoldan gemdiniz, terlisiniz. Çam pürülü  su güzel kokar, çam pürülerini süzerek yavaş içtiğiniz için sizi hasta etmez.” diye cevaplar.

Sultan : “ Adını bağışla” dediğinde, Kız:” Adım bir yiğide bağışlandı” der. Sultan: “ Ben Selçuklu Sultanıyım, dile benden ne dilersen” dediğinde, Kız:” Dokuduğumuz bezden vergi alınmasın” der.   Bunun üzerine Sultan : “

“Güzelleriniz solmasın

Çamlarınız kurumasın

Sularınız durmasın

Bezlerinizden vergi alınmasın” duasıyla beraber fermanını verir.

 Napolyon’un yenilgisinin sebebini Osmanlı kadının iffetine bağlayan bu köylü Müslüman kızının ziyneti ( hayâsı), Hz. Meryem’le, Hz. Hatice, Hz. Aişe ve Hz. Fatıma’ların hayâlarının esintisidir.

Hayâ Müslüman kadının ziyneti,  dürüstlük de erkeğin ziynetidir. Bu ziynetleri, beynimizden ve boynumuzdan çıkarmayalım


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

BURÇLAR

(21 Mart - 20 Nisan)

Koç Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(21 Nisan - 21 Mayıs)

Boğa Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(22 Mayıs - 22 Haziran)

İkizler Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(23 Haziran - 22 Temmuz)

Yengeç Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(23 Temmuz - 22 Ağustos)

Aslan Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(23 Ağustos - 22 Eylül)

Başak Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(23 Eylül - 22 Ekim)

Terazi Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(23 Ekim - 21 Kasım)

Akrep Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(22 Kasım - 21 Aralık)

Yay Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(22 Aralık - 21 Ocak)

Oğlak Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(22 Ocak - 19 Şubat)

Kova Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(20 Şubat - 20 Mart)

Balık Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

NAMAZ VAKİTLERİ
abyb alt boş
yukarı çık