• 01 Mayıs 2021, Cumartesi 2:01
Mesut Gencer

Mesut Gencer

PANDEMİ SONRASI YENİ DÜNYA DÜZENİ

PANDEMİ SONRASI YENİ DÜNYA DÜZENİ

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci ülkemizdede her alanda ciddi etkisini göstermektedir. Endüstriden tarımsal üretime, eğitimden sağlığa, ekonomiden turizme, pek çok iş kollarına ve yaşama dair köklü değişimin içerisindeyiz. Gerçekleşen bu zorunlu değişimin ne kadar farkındayız, ne kadar hazırlıklıyız ve dünya ile birlikte bizleri nasıl bir sonuca götürecek?

Maske ,mesafe, hijyen kuralları, yarı kapanma tam kapanma gibi söylem ve uygulamaların gölgesinde kalan değişimin hızla şekillenmeye başladığını göz ardı etmemek lazım. Bu süreçte günlük politikalar üretilirken devlet eliyle can suyu mahiyetinde esnafa ve vatandaşa yapılan destekler totalde yekün teşkil etse de reel piyasada bireysel anlamda tam olarak ihtiyaçlara karşılık gelmemektedir. Stk’larla birlikte ve manevi ve milli değerlere sahip ülkem insanlarının birbiriyle yardımlaşmaları ise ayrıca taktir edilecek bir olgudur. Bütün bunlara rağmen belirsizlik her geçen gün yerini koruyor. Normale dönüşteki tek umudun yüksek düzeyde aşılamaya bağlandığı günümüzde artık hiçbirşeyin pandemi öncesi gibi olmayacağını kabul etmek gerekiyor. Freni boşalmış kamyon gibi olanca hızıyla ve bilinçsizce yeni dünya düzenine geçiş yapıyoruz.

Yeni dünya düzeninde yaşam nasıl şekillenecek, ekonomi nasıl olacak, ticaretin şekli nasıl bir hal alacak, sosyal hayat nasıl olacak ? Kısacası yeni dünyaya mevcut alışkanlıklarımızdan ve sahip olduklarımızdan hangilerini götürebileceğiz? Ey halkım, rahat olun biz sizler için yeni dünya düzeni denilen ortamı sizler için tasarladık, yüksek konforun alışılagelmiş eski dünya düzeninden daha güzel olacak mı diyeceğiz ? Bunlar gibi deli sorular uçuşuyor kafalarımızda. Ciddi anlamda bilgi kirliliğinin olduğu, pandemiyle birlikte yeni dünya düzenine geçişte muhatabımız Dünya Sağlık Örgütü ve dolayısı ile Sağlık Bakanlığı başkanlığındaki Bilim kurulu mu ? yoksa Pandemi süreci başladığı günden bugüne görüşleriyle ön planda olan Bill Gates mi ? Hani demem o ki kafamızdaki deli sorulara en doğru cevabı kim veriyor onu bilelim ki hazırlıksız ve zorunlu yakalandığımız köklü değişimde bari otucağımız yeri bilelim.

Kahveci, lokantacı, eğlence sektörü, üretim sektörü alanlarında süreçten doğrudan etkilenen sektörler başı çekiyor. Kapalı olmalarına rağmen aylık kira,personel,sgk, vergiler vs. giderler devam ediyor. Doğrudan etkilenen bu ve benzeri sektörler ısrarla güçlerinin yettiği kadarı ile değişime direnmeye devam ediyorlar. Bu direnme maalesef olumsuz sonuçları beraberinde getiriyor. İşletmelerini ne kapatabiliyorlar ne de devir edebiliyorlar. Bilinmezliğin içerisinde bir umutla direnişlerini sürdürüyorlar. Bu güne kadar her alanda pandemiyi masaya yatırdık milyonlarca kez ameliyat yaptık. İlgili ilgisiz kişiler ameliyatta yerini aldı ve artık başkaca yapılacak ameliyat kalmadı. Zaten bu pandemi bir ameliyatı daha kaldırmaz masada kalır. Yeni dünya düzenine geçiş yolculuğu sekteye uğrar. Artık yola çıktık hedefe ulaşalım arafta kalmayalım. Bu geçiş sürecinde bu projenin ana mimarları olmak üzere proje hakkında bilgi sahibi olan yetkin ve bilgili kişiler çıksın yeni dünya düzeni nedir, nekadar süre sonra oraya ulaşacağız ve yerlerimizi alacağız, hayat orada nasıl olacak bu konularda bilgilendirme programları yapsınlar. Okullarda ders olarak işlensin. Pandemi ile birlikte yeni dünyada geçerli olacak yeni sektörler hangileri, para birimi ne olacak yada orada para geçecek mi yerini başka bir şey mi alacak? Bütün bu sorulara cevap verilsin ki değişime direnen sektörler artık direnmeyi bıraksınlar. En kötü şartlarda yeni dünya düzenine nefes alarak girsinler.

Bütün beklentilerim yeni dünya düzeni projesinin lansmana çıkmasıdır. Bunlara rağmen ben ülkem adına iyimserim. Çünkü hiçbir ülkenin liderleri çıkıpta sürece dair bilgilendirmeleri ve yeni politikalar üretmeyi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gibi yapmıyor. Dikkat ederseniz pek çok konuşmasında yeni dünya düzeni vurgulaması ve normalleşmede eskiye dönüş olmayacağını ifade ediyor. Cumhurbaşkanımızın bu söylemi kıymetli ve yeni dünya düzeninde en azından nelerin olmayacağına ışık tutuyor. İnanıyorum ki vakit kaybetmeden yeni dünya düzeninin lansmanını ilk Türkiye yapacak.

Değişime direnmenin değişimin gerçekleşmesine faydası yok. Eski dünya düzenine elveda yeni dünya düzenine merhaba…

Mesut Gencer


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

BURÇLAR

(21 Mart - 20 Nisan)

Koç Burcunun 27.04.2024 Günlük Yorumu

(21 Nisan - 21 Mayıs)

Boğa Burcunun 27.04.2024 Günlük Yorumu

(22 Mayıs - 22 Haziran)

İkizler Burcunun 27.04.2024 Günlük Yorumu

(23 Haziran - 22 Temmuz)

Yengeç Burcunun 27.04.2024 Günlük Yorumu

(23 Temmuz - 22 Ağustos)

Aslan Burcunun 27.04.2024 Günlük Yorumu

(23 Ağustos - 22 Eylül)

Başak Burcunun 27.04.2024 Günlük Yorumu

(23 Eylül - 22 Ekim)

Terazi Burcunun 27.04.2024 Günlük Yorumu

(23 Ekim - 21 Kasım)

Akrep Burcunun 27.04.2024 Günlük Yorumu

(22 Kasım - 21 Aralık)

Yay Burcunun 27.04.2024 Günlük Yorumu

(22 Aralık - 21 Ocak)

Oğlak Burcunun 27.04.2024 Günlük Yorumu

(22 Ocak - 19 Şubat)

Kova Burcunun 27.04.2024 Günlük Yorumu

(20 Şubat - 20 Mart)

Balık Burcunun 27.04.2024 Günlük Yorumu

NAMAZ VAKİTLERİ
abyb alt boş
yukarı çık