• 20 Şubat 2018, Salı 12:17
Kadir Keskin

Kadir Keskin

ANNELER-BABALAR! ÇOCUKLARINIZI  SÖNMÜŞ BALONA  ÇEVİRMEYİN!

 ANNELER-BABALAR! ÇOCUKLARINIZI  SÖNMÜŞ BALONA  ÇEVİRMEYİN!

  Soma'da  kurucu müdürlüğünü yaptığım dershanenin hanım hanımcık en güzel, en çalışkan ve en sempatik kızlarından biri olan S. adlı bir öğrencimiz vardı. Öğretmenlerine saygılı, arkadaşlarla olan ilişkisi sempatik, girdiği yeri neşelendiren cıvıl cıvıl bir öğrencimizdi. Kendisine “Çok güzel bir kızsın.  Değil Soma’da, Manisa'da  bile senin kadar güzel kız yok.” diye, takıldığımda, “S.” Manisa'da bile benim kadar güzel kız yokmuş.” diye, arkadaşlarına hava atar, kendisini övermiş. Her dershaneye gittiğimde mutlaka bir bahane ile beni görür ya notlarını gösterir ya da bir şeyler sorar; ben de her zamanki gibi  “ Güzel Kız” diye iltifatımı eksik etmezdim.. Sadece S.ye değil, diğer öğrencilerime de erkekse “yakışıklı”, kız ise “Güzel Kız” diye iltifat etmek, eğitim hayatımdaki alışkanlıklarımdandı. S. de iltifatlarımdan inanılmaz sevinç duyduğunu okulda öğretmenlerine, evde anne babasına, mahallede komşularına gururla anlatırmış. Bu yaşlardaki gençlerin hassasiyetini elli yıldır gözlüyorum. Özellikle karma eğitim yapan okullarda gençlerin en yumuşak karnı, birbirlerine güzel görünmeleri ve güzelliklerinin özellikle anne babaları, öğretmenleri tarafından dillendirilmesidir,

Bir gün dershaneye gittiğimde beni gören S. benden kaçar bir şekilde uzaklaştı. Teneffüslerde yanıma gelmez oldu. Ertesi günlerde baktım teneffüste yalnız başına bir köşeye çekilmiş ve olabildiğince üzüntülü bir hali var. S. hayrola hasta mısın neyin var?” dediğimde kaçarcasına yine benden uzaklaştı. S’nin bu davranışlarına bir türlü anlam veremedim. Dershanenin müd. Yard. Tuncay Bey'e S.'nin durumunu sorduğumda:“ Hoca’m, maalesef S.nin anne babası boşanmak üzere mahkemeye başvurmuşlar. Bu ayın yirmi yedisinde de duruşmaları varmış.” dediğinde S.nin benden kaçışının sebebini anladım. Hemen S.yi çağırdım. Olayı bir de S.den dinledim ve Tuncay Bey'in verdiği bilginin doğruluğunu öğrendim. Bir an ne yapabilirim, diye düşündüm. Hemen aklıma annesini çağırmak geldi. Çağırdım, bir süre sonra annesi geldi. Baktım kızım yaşında bir bayan. Sebebini sordum. Beyinin kredi kartını kaynına verdiğini, kaynının da limit dışı harcama yaptığını, yaptığı harcamayı ödeyemeyince borcun üzerlerine kaldığını ve maddi sıkıntı içinde olduklarını söyledi. Bunun üzerine ben de evlenirken “ Tasada, kederde ve sevinçte beraber olmak üzere” nikâh defterine imza attıklarını kendisine hatırlattım, dedim ki “Hiçbir evlilik birinci evliliğe benzemez; gençsiniz, çalışır, bu sıkıntının üstesinden gelirsiniz. Şunu unutma! Bak gençsin, yalnızlık Allah'a mahsustur, Yarın talibin çıkacak evleneceksin. Kızın S.yi de hâkim sana veya babasına verdi. Zaman zaman evine gelecek. Pekâlâ, evlendiğin adama kızının nikâhı düşer mi; düşer. Evlendiğin beyin de aynı yaşta bir erkek çocuğu varsa aynı evde bulunmaları sıkıntılı olmaz mı?” dedim ve  “ Okul Müdürünün Günlüğünden”  adlı  kitabımın“Açım, Açım, Açım!” başlıklı  bölümü  kendisine okuttum. Yazıyı okuduktan sonra bayan bir tuhaf oldu ve “Ben bunları hiç düşünmemiştim Hoca’m.” dedi.

Arkasından beyini çağırdım. Aynı şeyleri beyine de söyledim. Aynı yazıyı ona da okuttum. Evliliği sıkıntıda olan okurlarım mutlaka kitabımdaki ve www.kadirkeskin.net sitemdeki  “ Açım Açım Açım!” başlıklı yazımı okusunlar. Sanmasınlar ki birinci evlilikte yaşadıkları problemler, ikinci evliliklerinde olmayacak. Birinci evliliklerinde yaşadıkları problemin sarmalını, ikinci evliliklerinde de yaşayacaklarını asla gözden ırak tutmasınlar. Nihayet her ikisi de yumuşadı. Duruşmaya kalmadan mahkemeyi geri aldılar. S.nin de yuvası kurtuldu. Bizim güzel kız S. babasının da evde olduğu bir zamanda, bir öğle teneffüsünde SOBEM'in bütün öğretmenlerini evine davet ederek annesinin yaptığı güzel pasta, börek ve çöreklerden bizlere ikram etti.  Üzüntüden sönmüş balona dönen  S.nin de eski neşesi yerine geldi.  İrtifa kaybeden  başarı grafiği de  yine eski haline geliverdi. 

 

 

S. nin durumuna ilaveten bire bir yaşadığım başka  bir olayı da anlatarak yazımı bitireyim.  Bir gün odamda otururken Manisa’da tanınmış elit ailelerinden birinin çocuğu olan öğrencimiz gergin, dokunsan bomba gibi patlayacak bir psikoloji içinde odama girdi. Daha buyur demeden öğrencimiz: “ Hocam ben pansiyonda kalmak istiyorum beni paralı yatılı olarak pansiyona kaydedin. Kaç para ise hemen yatırmak istiyorum” dedi. Ben de öğrencimizin ailesinin refah seviyesini yakinen bildiğim için “ Oğlum sen pansiyonda rahat edemezsin, yemeklerini yiyemezsin, on dört kişinin yattığı yatakhanede yatamazsın, seni kaydederim ama bir hafta sonra da pansiyondan çıkarsın, yatırdığın parayı da alamazsın” dediğimde,  “ Hayır hocam bana bir iyilik yapın beni mutlaka pansiyona alın. Evde ders çalışamıyorum” “ Neden?” dediğimde, “ Hocam evde övey babamın anneme olan davranışlarını hazmedemiyorum ve bir türlü kendimi derslerime veremiyorum. Ne olur beni pansiyona alın. Bu sene son senem, mutlaka üniversiteyi kazanıp evden ayrılmam lazım.”  dedi ve daha sonra anlattıkları karşısında öğrencime hak vererek pansiyona kaydını yaptım. Sene sonunda da üniversiteyi kazandı. Manisa’da oturmam nedeniyle zaman zaman öğrencimizle karşılaşıyorum.   İyi bir işi, mutlu bir yuvası var.  Karşılaştığımızda elimi öpüyor, boynuma sarılarak “ Hocam bana hayatta en büyük iyiliği yapan sizsiniz.  Beni pansiyona almasaydınız,  ne üniversite kazanabilirdim, Allah korusun elimden başka kazalar da çıkabilirdi” diyerek sevincini ve duygularını ifade etmektedir.

Boşanan aile çocukları, taze fidan üzerine düşen kaya parçası gibi aniden büyük bir psikolojik travmaya uğramaktadırlar. Bir türlü anne veya babalarının övey anne veya övey baba ile bir arada bulunmalarına ve onların davranışlarını hazmedememektedirler.    Genelleme  yapmak istemem ama en iyi evliliğin de  büyükler tarafından birinci evlilik  olduğu dillendirilir. Eğer arada yüz kızartıcı bir durum söz konusu değilse eşler boşanırken çocuklarının uğrayacağı bu psikojik travmaları baştan hesap etmeleri gerekir. Maalesef enti püften sebeplerle boşanan anne – babalar kendileriyle beraber çocuklarını da heder etmektedirler.

 

 Tedavisi mümkün olmayan zararlı alışkanlıklar, yüz kızartıcı  suçlar,  aldatma- hırsızlık- erkeğin eve bakmaması, kazandığı parayı başkalarıyla gece hayatında harcaması, uyuşturucu, alkol , kumar VS  gibi yanlışları  varsa hemen boşanın. Ama  sun'i  sebepler yüzünden örneğin; 1 – Kıskançlık 2 – Zan 3- Yanlış bilgi 4- Yanıltıcı haber  5- Bazı bilgilerin saklanması 6-  Asılsız dedikodular, her ailede olan ve olabilecek  gelin kaynana  anlaşmazlığından da yuvanızı yıkıp arkada   övey baba- övey anne kokusu koklayan boynu bükük  çocuklar bırakmayın.

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

BURÇLAR

(21 Mart - 20 Nisan)

Koç Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(21 Nisan - 21 Mayıs)

Boğa Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(22 Mayıs - 22 Haziran)

İkizler Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(23 Haziran - 22 Temmuz)

Yengeç Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(23 Temmuz - 22 Ağustos)

Aslan Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(23 Ağustos - 22 Eylül)

Başak Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(23 Eylül - 22 Ekim)

Terazi Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(23 Ekim - 21 Kasım)

Akrep Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(22 Kasım - 21 Aralık)

Yay Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(22 Aralık - 21 Ocak)

Oğlak Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(22 Ocak - 19 Şubat)

Kova Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

(20 Şubat - 20 Mart)

Balık Burcunun 26.04.2024 Günlük Yorumu

NAMAZ VAKİTLERİ
abyb alt boş
yukarı çık